Graag het aantal vierkante meters inclusief zaagverlies opgeven! “Het is verstandig om zo precies mogelijk te meten. Dit voorkomt een te groot overschot aan materialen of een tekort aan materialen.”
Inmeten ruimte
Vlak en stevig, vocht, kruipruimte, drempels, kozijnen, keuken, plinten, hal, trap, mat, luik, inkorten deuren, profielen, radiators, appartement, opmeten
Als eerste moet beoordeeld worden of de ruimte vlak en stevig is.
Vlak
De ruimte moet vlak zijn. Echter in de praktijk blijkt geen enkele vloer echt vlak. Dus wat bedoelen wij hiermee dan? Vlak betekent dus eigenlijk, vlak genoeg om de vloer te kunnen leggen. Ten eerste moet de constructievloer (waar de houten planken leefvloer op komt te liggen) voldoende vlak zijn om technisch gezien, geen problemen op te leveren voor de leefvloer als die er is opgeplaatst. Ten tweede moet u beoordelen hoe strak u de vloer wilt hebben liggen en of u er wel of geen moeite mee heeft als de vloer niet helemaal strak komt te liggen en wellicht her en der iets veert en kraakt.
Glooiing, bult, kuil
Heeft u een glooiing, bult en/of kuil in de constructievloer, dan moet beoordeeld worden of het aangepakt moet worden of zo kan blijven. Een glooiing in de vloer, mits niet te sterk, is geen probleem. Een te sterke glooiing kan betekenen dat de planken aan de uiteinden niet op de vloer liggen. Een klein beetje niet op de vloer liggen is geen probleem, want het eigen gewicht van de in het geheel gelegde vloer maakt dat de vloer gaat zakken en voldoende de bestaande vloer raakt. In het geheel dalende/stijgende constructievloer Een in het geheel vlak aflopende vloer is technisch gezien geen probleem voor het goed plaatsen van houten vloer planken, optisch wellicht minder wenselijk. Een kuiltje is vaak makkelijk op te vangen door de planken omdat deze sterk genoeg zijn om niet in te zakken als je over het kuiltje heen loopt. Een grotere kuil gaat wel een probleem vormen. Dan zakken de planken in als je er overheen loopt en kan schade ontstaan als de vloerplanken te veel doorzakken.
Zwevend te leggen planken
-Zwevend te leggen vloer (spanveren aan de zijkant en verlijming alleen in de kopsekanten) De vloeren die wij verkopen zullen over het algemeen zwevend worden gelegd. Het “doe-het-zelf pakket” bevat alle materialen om de planken “zwevend” te leggen. Zwevend gelegde vloeren zitten niet vast aan de bestaande constructie vloer. Het egaliseren kan met wat eenvoudigere middelen dan bijvoorbeeld een verlijmd te leggen vloer. Ook kunnen de oneffenheden iets groter zijn. Technisch bekeken kan een planken vloer best wel veel oneffenheden verdragen. Te grote oneffenheden kan kapotte veer en groef verbindingen tot gevolg hebben. Bij houten vloeren ontstaat dit overigens veel minder snel dan bij laminaatvloeren.
-Rondom verlijmen in de veer en groef.
Onder zwevend te leggen vloeren worden ook de planken vloeren bedoeld die rondom in de veer en groef worden verlijmd. Wij adviseren alleen te lijmen in de kopsekanten en niet op de lange kant van de planken. Echter er zijn velen die rondom in de veer en groef lijmen, al dan niet met spanveren in de zwelruimte tussen de muur en de vloer aan de lange kanten. Een rondom gelijmde vloer kan wanneer de vloer flink uit zet en krimpt op bepaalde punten los komen uit de lijm verbinding. Als de vloer dan terug in de groef geduwd wordt, blokkeert vaak de lijmresten het mooi sluiten van de planken.
Verlijmd te leggen planken
-verlijmd te leggen planken. Vol verlijmen aan de constructievloer. De planken zitten definitief vast! Bij vol verlijmen moet de constructie vloer vlakker zijn dan bij een zwevend te leggen vloer. De verlijming is anders niet volledig genoeg. De holle plekken die ontstaan maken geluid wanneer je er overheen loopt. Een verlijmd gelegde vloer wordt vaak verlijmd om een zo stil mogelijke vloer te realiseren. Als toch verlijmd gaat worden over een niet al te vlakke vloer, dan moet er gewicht komen te staan op de net verlijmde vloerdelen om een zo goed mogelijke verlijming te krijgen.
Vloerverwarming
Als er bijvoorbeeld verlijmd gaat worden op vloerverwarming, dan heeft u ook een vlakke bestaande vloer nodig. Dit omdat de doorgifte van warmte optimaal is als er geen lucht (holle plekken) tussen de constructievloer en de leefvloer (vaak zandcement- of anhydrietdekvloer) zit. Met deze manier van leggen behoud u het meeste rendement van uw vloerverwarming.
Er kan ook zwevend gelegd worden op een vloer met vloerverwarming. Het rendement van de vloerverwarming zal iets minder zijn dan een houten vloer vast verlijmd aan de constructievloer. Ook zal er iets meer ‘werking’ in de vloer te zien zijn. Dit uit zich in kraken, kieren etc.
Dus een vast verlijmde vloer is het meest comfortabel te noemen.
Wilt u de multiplank op vloerverwarming leggen, dan graag altijd even doorgeven aan ons. Bent u van plan de vloer zwevend op de vloerverwarming te leggen, dan heeft u bijvoorbeeld een speciale ondervloer nodig. Deze kunnen wij leveren.
Wat vindt u acceptabel
Technisch is vaak veel meer mogelijk, dan het gewenste comfort niveau toestaat. Het gaat er dus om, om zelf in te schatten hoeveel kraakjes en verende planken u zelf kunt accepteren.
Stevig
Verende tussenvloer (ondervloer)
Een tussen vloer wordt gebruikt om hard op hard te voorkomen en om kleine oneffenheden op te vangen in de constructievloer. Hard gelegd op hard, geeft ongewenst geluid. Gebruik uitsluitend tussenvloeren die geschikt zijn om houten vloeren op te leggen! De tussenvloer dient niet zacht te zijn. Een zachte tussenvloer (ook wel ondervloer genoemd) onder een houten vloer maakt dat de planken bij elke stap iets inzakken. Dit loopt niet plezierig en bovendien gaat de veer en groef verbinding op termijn kapot. Als er bijvoorbeeld vloerbedekking ligt op de constructievloer, dan kan daar geen houten vloer overheen gelegd worden, tenzij het zeer dun is en zeer weinig veert. Let op vocht met vloerbedekking! Een vloerbedekking wordt vaak gelegd zonder vochtscherm. Een houten vloer wordt bij voorkeur gelegd met een vochtscherm (let op dat de kruipruimte voldoende is geventileerd en dat er geen houten vloer, balken, worden op gesloten tussen twee vochtschermen, houtrot en schimmel zal ontstaan.) Als over het dunne vloerbedekking heen gelegd wordt, dan ontbreekt er dus een vochtscherm. Er zal meer vocht dan wenselijk in het hout kunnen trekken. Dit kan tot gevolg hebben dan de vloerplanken gaan hol trekken. Ook kan de tapijt gaan zweten omdat vocht niet gemakkelijk kan worden afgevoerd doordat tapijt vocht vasthoudt. Een verende ondervloer geeft wrijving in de veer en groef van de planken vloer. De veer en groef kan op termijn kapot gaan.
Verende constructievloer
Een verende constructievloer geeft meer kraakgeluid in de leefvloer. Een verende constructie vloer, bijna altijd een houten constructie vloer, geeft die vering door aan de leefvloer.
Niet vlak en stevig?
Een klein beetje vering in een zwevend gelegde leefvloer op een niet helemaal vlakke vloer is vaak niet te voorkomen, maar hoeft technisch bekeken geen probleem te vormen. Hoe meer glooiing, hoe meer de vloer inzakt als je er over heen loopt en hoe meer de planken in de veer en groef kapot kunnen gaan. Ook zal de vloer meer kraken met meer oneffenheid in de bestaande constructie- en dus ook leefvloer. Het zelfde effect treed op bij verende constructievloeren. De lastigste glooiingen zijn scherp omhoog lopende constructievloeren en/of scherp dalende constructievloeren. Als de planken in de lengte haaks over de glooiing worden gelegd, dan komt het niet goed. Daar moet opgevuld worden of de glooiing moet weg gehaald worden. Worden de planken in de lengte langs de scherpe glooiing gelegd, dan is de kans groot dat het technisch geen problemen oplevert. Grote en diepe kuilen vormen een probleem voor de houten planken leefvloer. De planken gaan kapot in de veer en groef en kraken.
Harde of houten bestaande constructievloeren egaliseren
Harde constructievloeren
Betonnenconstructievloeren, zandcementdekvloeren, tegels, plavuizen, gietvloeren zijn goed uit te vlakken. Egaliseren met egaline is vakwerk! Gebruik professionele materialen en laat het door een professional uitvoeren. Goed egaliseren kost vaak rond de 10 tot 14 euro per m2 inclusief materiaal, werk en btw. Harde ondervloeren kunnen ook geëgaliseerd worden met houten regels en houten platen. Leg onder de regels een vochtscherm als er een goed geventileerde kruipruimte is. Anders geen vochtscherm!
Houten constructievloeren
Houten planken of platen constructievloeren kunnen worden geëgaliseerd met egaline voor op houten vloeren. Dit is ook weer vakwerk! Uitvlakken kan ook door regels te plaatsen met nieuwe platen of planken. Plaats een vochtscherm onder de regels of onder de leefvloer, mits de kruipruimte goed is geventileerd, anders geen vochtscherm plaatsen.
Egaliseren op de bestaande houten of betonnen constructievloer
Ecoperls kunnen goed gebruikt worden om kuilen en glooiing uit te vlakken. De korrels grijpen dusdanig elkaar vast dat het een stevig geheel wordt. Daarna kunnen er groene platen overheen en dan is de kuil of glooiing prima vlak gemaakt. De korrels kunnen alleen toegepast worden bij een zwevend te leggen planken vloer. De korrels kunnen gebruikt worden op houten en harde constructievloeren. Kleinere oneffenheden kunnen prima met kranten of extra ondervloer worden opgevuld. Let er op dat bijvoorbeeld het gebruik van 2 of meer lagen ondervloer bestaat uit stevige ondervloer-produkten. Groene plaatjes kunnen prima dubbel gebruikt worden, maar alufoam en rubberachtige ondervloeren zijn minder geschikt om dubbel op elkaar te leggen.
Vochtscherm
In principe moet er een vochtscherm (dampfolie) geplaatst worden tussen de constructievloer en de tussenvloer. Dit om de vochtomstandigheden in de leefruimtes waar de houten leefvloer wordt geplaatst goed te kunnen controleren. Dit voorkomt dat het hout te veel hol en bol gaat trekken. Echter, het is zaak om te bekijken of de kruipruimte, als die er is, voldoende is geventileerd. Er moet voorkomen worden dat het vocht onder de constructievloer niet weg kan. Dit is met name van belang bij houten constructievloeren. Bij betonnen constructievloeren kan vocht in de kruipruimte minder kwaad. Een vochtscherm hoeft niet helemaal tot aan de muren gelegd worden als u niet helemaal zeker weet of de kruipruimte goed geventileerd wordt en er bijvoorbeeld regelmatig water in de kruipruimte staat! Vocht kan nu ook weg naar boven toe, zonder dat het allemaal in de muren trekt en het stucwerk en/of gips beschadigd. Is er geen goede ventilatie, dan beter geen vochtscherm plaatsen. Dan zult u extra werking in de houten vloer moeten accepteren waarop u leeft. Het is een multiplank, dus dat is enigszins nog te accepteren meestal.
Verende constructievloer stevig maken
Vaak is een verende constructievloer een houten constructievloer van draagbalken met planken en/of houten platen.
Verende constructiebalken
Het stevig maken van dergelijke verende vloeren gebeurt vaak door de balken te vervangen door sterkere, betere of meer. De bestaande balken kunnen ook verstevigd worden door latten te monteren langs de balken. Soms kan het plaatsen van grote stevige platen ook wat vering uit de vloer halen, maar pas op, het extra gewicht kan ook weer een glooiing en ander soort vering veroorzaken!
Verende planken, platen, balken
De ruimte tussen de balken kan te ruim zijn waardoor de planken of platen die op de balken liggen doorzakken als je er overheen loopt. Dit soort vering kan verminderen als de planken in dezelfde lengte worden geplaatst als de liggende planken (wel een groene plaat plaatsen tussen de 2 planken vloeren en niet bijvoorbeeld alufoam) Een plaat op de planken of reeds liggende platen kan ook versteviging brengen en de vering doen verminderen. Er moet ook hier gelet worden op de draagkracht van de balken. Als er een extra vloer geplaatst wordt op de constructievloer, betekent dat extra gewicht voor de balken. Dit kan dus een nieuw probleem opleveren, namelijk vering in de balken, zoals in de vorige alinea omschreven. Extra balken of stutten kan verbetering brengen in het doorzakken van de platen/planken/balken.
Vocht
Huis met kruipruimte
Stilstaande lucht en vocht geeft ruimte aan houtrot door schimmelvorming. Er moet dus voorkomen worden dat lucht en vocht wordt opgesloten. Daarom is het belangrijk dat een kruipruimte goed geventileerd is. Ook de leefruimte zelf moet goed geventileerd blijven. Als dat het geval is mag er een vochtscherm geplaatst worden tussen de constructievloer en de tussenvloer, waar de leefvloer op komt te liggen. Vocht dat naar boven wil trekken uit de kruipruimte wordt dan tegen gehouden door het vochtscherm. Ventilatie in de kruipruimte zorgt er dan voor dat het voldoende wordt afgevoerd. Vocht dat zich in de leefruimte bevindt wordt door ventilatie op een acceptabel niveau gehouden. Er is dan dus geen stilstaande lucht met vocht. Waarom dan wel een vochtscherm? Dit voorkomt een te grote trek van vocht in de leefvloerplanken. De planken zullen gaan hol trekken omdat het hout van de planken zich aan de onderkant voltrekt met vocht, aan de bovenkant van de planken trekt het er uit. Omdat er meer vocht in de onderkant van de planken zit ten opzichte van de bovenkant zetten de planken aan de bovenkant minder uit ten opzichte van de onderkant. Hol trekkende planken zijn het gevolg.
Huis zonder kruipruimte
Als de beton/zandcement constructievloer op het zand is gestort (géén kruipruimte aanwezig) en er geen vochtscherm onder is geplaatst, dan kan er heel veel vocht in de betonvloer zitten. Als er een houten vloer geplaatst moet worden is een vochtscherm belangrijk. Als het vochtscherm is geplaatst zal het vocht niet in de planken trekken, maar mogelijk wel in de muren. Het is daarom soms handig om het vochtscherm niet helemaal tot aan de muur te leggen, maar een strookje vrij te laten. Deze oplossing is een compromisoplossing. Uiteindelijk is het kwestie van afwachten of het vocht een probleem gaat vormen of niet.
Kruipruimte
heeft u een kruipruimte, dan is het goed om te weten of deze altijd droog is of bijvoorbeeld alleen in bepaalde periodes vochtig is. Ook is het mogelijk dat er altijd water in staat, of dat hij gewoon altijd heel vochtig aandoet. Verder is het van belang dat u weet of u een betonnen constructie vloer heeft of een houten constructievloer. Een betonnen constructievloer kan beter tegen vocht dan een houten constructievloer. Een vochtige kruipruimte onder een betonnen constructievloer is geen probleem, maar onder een houten constructievloer een punt van zorg. Het afsluiten naar boven toe van de kruipruimte met een vochtscherm kan dus niet zonder meer altijd zonder risico worden uitgevoerd.
Drempel(s)
Een drempel is een stof stopper. Vroeger was dat vaak van groter belang dan tegenwoordig. De huizen zijn zo tocht dicht gemaakt dat grote stof verplaatsingen niet meer plaatsvinden. Daarom ook wordt tegenwoordig vaak de leefvloer doorgelegd onder de deuren door zonder onderbreking door een drempel. Een drempel kan een mooie natuurlijke plek vormen om een vloer te onderbreken. Soms is dit nodig omdat een houten vloer niet onbeperkt in de breedte gelegd kan worden. Een houten vloer werkt in de breedte! Ook een multiplank! De multiplank zoals wij hem verkopen, mag niet zwevend gelegd worden in een ruimte die breder is dan 8 meter. Doorleggen de hal in en doorgelegd een aangrenzende kamer in, is daarom niet altijd mogelijk zonder een dilatatie (onderbreking) aan te brengen. Een drempel kan dan beter blijven zitten. De multiplanken werken niet in de lengte, dus als de kamer 12 meter lang is, dan vormt dat geen probleem wat betreft de werking van de planken. Een houten vloer dient niet hoger te komen liggen dan een drempel. De opbouwhoogte van onze multiplanken is circa 16 tot en met 18mm inclusief een alufoam ondervloer. Heeft u een houten bestaande planken constructievloer, dan heeft u een groeneplaat nodig als ondervloer. Deze is 7 mm dik. Dan is de opbouwhoogte 21-23 mm. Vaak komt er nog een vlakkeplint op van circa 6 mm. De hoogte die je nodig hebt om onder de plint te blijven is dan minimaal c.q. 22-24 mm en 27-29 mm. Voor de drempels langs komt ook een vlakplint, dus houdt rekening wat betreft de hoogte van de drempels met de vlakplint dikte.
Kozijnen
Bij deuren naar buiten toe komt u een kozijn tegen. Een raam kan ook tot op de vloer lopen, dan komt u ook een kozijn tegen.
Hoogte leefvloer t.o.v. kozijn
Wat bij de drempels geldt, geldt ook bij kozijnen. Met andere woorden, er moet gelet worden op de hoogte van het kozijn in verhouding tot de hoogte opbouw van de leefvloer. Normaal gesproken blijft de leefvloer onder het kozijn. Is dat niet het geval, dan zal met een profieltje gewerkt moeten worden.
Mat
Het is altijd mooi om bij een deur naar buiten, die veel gebruikt wordt een mat te plaatsen. Deze mat mag niet op de houten leefvloer liggen. Onder de mat gaat het zweten en gaat de kleur van de leefvloer volledig vergrijzen. Dit is niet meer bij te werken. Dus het liefst een mat in zagen! Of op zijn minst een buitenmat plaatsen. Een mat voorkomt de inloop van water en zand. Te veel water is niet goed voor de vloer en zand is schuurpapier, dus ook niet goed voor de vloer. De mat wordt over het algemeen afgewerkt met een hoekprofiel, zodat de randjes van de vloerplanken niet kapot worden gelopen.
Keuken
Bestaande keuken blijft zitten
Als de keuken er al staat en blijft staan, dan kan gelet worden op de hoogte opbouw van de nieuwe vloer in vergelijking met de oude situatie. Er lag bijvoorbeeld laminaat, dan zal de nieuwe hoogte opbouw hoger zijn met de aangekocht multiplank en dat heeft dan gevolgen voor de hoogte van het werkblad ten opzichte van de vloer. Dit kan niet op gelost worden behalve door de keuken hoger te zetten.
Komt ook een nieuwe keuken
Met de keuken leverancier moet afgestemd worden hoe hoog de nieuwe leefvloer wordt zodat zij het werkblad op de gewenste hoogte kunnen plaatsen. De nieuwe keuken wordt vaak eerder dan de nieuwe vloer geplaatst. Dit heeft vaak ook de voorkeur. De keuken leverancier kan dan op de constructievloer werken en daardoor ontstaat er geen schade aan de nieuwe leefvloer. Ook is het wenselijk dat de keuken op de constructievloer geplaatst worden. Een zwevend gelegde leefvloer werkt en die werking zou doorgegeven kunnen worden aan de keuken als die op de leefvloer zou zijn geplaatst. De constructievloer ligt vast en dat is dus een mooie basis voor de keuken.
Toch de keuken op de leefvloer plaatsen
In het geval dat u verwacht dat de keuken nog eens verplaatst gaat worden of u heeft een kookeiland, dan is het wellicht verstandig toch de keuken op de vloer te plaatsen. Het is namelijk heel moeilijk om later een stuk vloer aan te leggen dat goed past en gelijk oogt. Er moet dus een keuze gemaakt worden tussen het al dan niet risico lopen op een iets bewegende keuken die een voegje zou kunnen laten scheuren en later al dan niet netjes de ruimte opvullen die het verwijderen van het eiland te weeg brengt.
De keukenplint
De keukenplint wordt dus vaak door de vloeren legger op maat gemaakt. U kunt ook de keukenmonteur vragen de keukenplint alvast op maat te zagen. U weet immers hoe hoog de leefvloer opbouw is. Er zit altijd iets marge in de keukenplint. De plint komt op de grond te staan en onder het keuken blok mag hij best wel iets ruimte laten. Dit is immers niet zichtbaar. De keukenmonteur heeft vaak goede gereedschappen om een dergelijke lange plint goed af te zagen. De meeste doe het zelf vloerenleggers beschikken niet over dergelijke machines! De houten vloer planken worden tot net voor de keuken pootjes gelegd. Let op dat er voldoende zwelruimte over blijft. Circa 1,5 tot 1,8 cm bij een multiplank als de lange kant van de planken langs de keukenpootjes komen te liggen. Komt de vloer met de kopse kant op de keukenpootjes aan, dan kan minder zwelruimte aangehouden worden, want een multiplank werkt niet in de lengte van de plank.
Spanveren
Komt de vloer met de lange kant langs de keukenpootjes te liggen, dan moeten er spanveren geplaatst worden onder het keukenblok. De vloer werkt immer in de breedte. Wij leggen dan altijd stukken vloerplanken tussen de keukenpootjes in tegen de muur aan die tot vlak voor de voorste keukenpootjes lopen. De spanveren kunnen dan geplaatst worden tussen de vloerplanken en de dwars daarop geplaatste vloerplankjes die tussen de keukenpootjes zijn geplaatst. De muursteun wordt als het ware naar voren gebracht.
Plinten
Als de vloer ingemeten wordt dan is het ook belangrijk om te bekijken wat er met de plinten moet worden gedaan. Plinten zijn er in 2 soorten, de opstaande plinten die tegen de muur aan worden bevestigd en de vlakke plinten die aan de vloerplanken (leefvloer) worden bevestigd.
Nieuwe plinten of oude laten zitten
Vaak zitten er plinten aan de muur. Bekeken moet worden of deze plinten kunnen blijven zitten of dat ze vervangen moeten worden. Ze zouden vervangen kunnen worden omdat zij niet mooi passen bij de nieuwe vloer en/of omdat u geen vlakke plintjes wilt plaatsen in combinatie met de bestaande opstaande plint. Als de opstaande plinten blijven zitten, dan wordt de nieuwe zwevend te leggen vloer tussen die plinten gelegd. Er moet dan zwelruimte blijven bestaan tussen de bestaande opstaande plint en de nieuwe houten vloer. In de zwelruimte komen op de lange kant spanveren in te zitten. De zwelruimte wordt netjes afgewerkt met een vlakke plint (minst opvallende plint). Als u de bestaande opstaande plinten wilt vervangen dan kunt u deze vervangen door bijvoorbeeld mdf opstaande plinten (ral 9010). Deze moeten voldoende dik zijn (minimaal 18mm dik) zodat de planken op de vloerplanken kunnen worden geplaatst en er voldoende zwelruimte overblijft onder de plint voor de spanveren. De zwelruimte is dan niet meer zichtbaar. Er hoeven dan dus geen vlakke plintjes geplaatst te worden.
Bevestigen
Opstaande plinten worden bevestigd met lijm en/of slagpluggen. Geen muur is recht! De plint beter niet helemaal met de glooiingen mee laten lopen, maar beetje middelen. De open naad tussen de opstaande plint en de muur dan opvullen met kit. Dat is de mooiste oplossing. Vlakke plinten worden met koploze spijkertjes bevestigd. Dat kan worden uitgevoerd met de hamer of met de tacker.
Hal
In de hal moet vooral gelet worden op de inloop vanuit buiten. Veelvuldige inloop kan veel vocht en vuil naar binnen brengen. Zorg voor een goede mat die ingesneden is, dus niet op de houten vloer plaatsen. Meestal zit er een luik voor de voordeur. Dan is het ook mooi dat er een mat ligt. U kunt dan makkelijker het luik openen als u de waterstand wilt opnemen. De mat moet minimaal de grote van de zwaai van de deur hebben. Vocht van de deur valt dan altijd op de mat in plaats van op de vloer. Met een mat kan soms ook een te hoge opbouw van de nieuwe vloer ten opzichte van de hoogte van de voordeur worden opvangen. Er hoeft dan geen voordeur in gekort te worden en er hoeft dan geen kozijndrempel worden verhoogd. Een voordeur is vaak heel moeilijk in te korten! Op de overgang van de houten vloer naar de mat kan het beste een hoekprofiel op de houten vloer worden geplaatst. De rand van de houten vloer kalft dan niet lelijk af. Een ruime mat is een must!
Luik
Onder het kopje Mat is al even in gegaan op een luik, zijnde het luik dat vaak in de hal voor de voordeur zit. Er kunnen natuurlijk ook op andere plekken luiken zitten. Een luik geeft toegang tot de kruipruimte of bijvoorbeeld de watermeter. Een luik dat niet bij de voordeur zit, maar bijvoorbeeld in de huiskamer wordt vaak wel bedekt door de houten vloer. Het luik bij de voordeur wordt vaak bedekt met een mat. Als er over een luik een houten vloer komt, dan moet gekozen worden wat voor luik er gemaakt gaat worden. Het kan een luik worden dat bestaat uit vloer planken die gelegd zijn zonder veer en groef (alleen de buitenste rij). Deze planken zijn er dus uit te halen en zo komt het luik in de constructie vloer te voorschijn. Er kan ook ter grote van het luik een zaagsnede in de leefvloer gemaakt worden. Dan zie je een zaagsnede rond het luik lopen. Deze oplossing is duidelijker zichtbaar dan de planken zonder veer en groef. Het luik kan ook geaccentueerd worden met een profiel er omheen en er kan zelfs een luikring geplaatst worden dat verzonken ligt in de vloerplanken als een vast luik is gemaakt.
Inkorten deuren
Een multiplank is dikker dan bijvoorbeeld vloerbedekking of laminaat. Dus als een dunnere vloer vervangen wordt door een dikkere, dan is het de vraag hoe dat uitkomt bij de drempels en deuren. Het komt vaak voor dat een deur ingekort moet worden omdat hij anders niet meer open kan. De meeste deuren kunnen worden ingekort! Alleen als er staal in zit is het moeilijk, zo niet schier onmogelijk. Als een deur van hout is dan kan hij ingekort worden. Buitendeuren zijn vaak het lastigst! Daar zit vaak staal in. Een deur mag wel een 2 centimeter tot meer dan 3 centimeter bij overgang naar vochtige ruimtes boven de vloer zeven. (Er moet rekening gehouden met ventilatie doorgang van de ene naar de andere ruimtes. Houdt er rekening mee dat geen vloer vlak loopt. Als u de zaagstreep op de deur wilt zetten, doe dat dan op een stuk tape. Dit voorkomt grove splintervorming door het zagen.
Profielen
Profielen worden gebruikt om netjes af te werken en/of te beschermen. Profielen zijn vaak van aluminium en komen in vele verschillende kleuren. Er zijn ook houtkleuren verkrijgbaar. Ook zijn er profielen van hout te krijgen. Aluminium heeft het voordeel dat er makkelijker een dun profiel gebruikt kan worden dat toch sterk is. Profielen worden gebruikt voor de afwerking van matten, luiken, overgangen naar andere of lager of hoger liggende vloergedeeltes, traptredes.
Radiators
Radiatorbuis afwerking kan op verschillende manieren. Er kan worden gewerkt met rozetjes. Rozetten komen in verschillende varianten. De standaard diktes zijn 15 mm en 20 mm. De rozetten worden geleverd in enkele vorm en in duovorm. Let op de tussen maat ruimte tussen de buizen. Deze ruimte is soms zo krap dat 2 losse rozetten niet passen. Dan is een duorozetplaat wellicht een uitkomst. De meest voorkomende afwerking van radiatorbuizen is afwerking met vlakplint rondom de radiatorbuizen.
Appartement
Ondervloer
Heeft u een appartement of bovenwoning dan verschilt de situatie met een beganegrond woning niet veel behalve op het gebied van geluid, u hoeft geen vochtscherm te plaatsen onder de houten vloer en er zijn geen luiken. U dient rekening te houden met uw buren, zoals iedereen dat moet. Woont u met buren beneden u, dan dient u de beneden buren niet te veel geluidsoverlast te bezorgen. Daarom zijn er vaak in VvE- (Vereniging van Eigenaren) overeenkomsten, regels opgenomen over wat voor vloerbedekking u mag hebben en over de geluidsdempende ondervloeren die daar onder moeten liggen. Als een harde vloerbedekking is toegestaan, dan is de 10db norm de meest opgenomen eis. Er zijn echter ook overeenkomsten waarin zwaardere eisen zijn opgenomen. Als er een eis is opgenomen in de overeenkomst, dan kunt u geen standaard ondervloer gebruiken. Als er geen eis is opgenomen, dan is het wellicht ook verstandig een goed geluidsdempende ondervloer te nemen om ruzie met uw buren te voorkomen. Let op, de geluidsdempende werking van ondervloeren is een moeilijk begrip om te begrijpen. Er worden teksten gebruikt op labels die voor een gewone consument moeilijk te lezen zijn. De verschillende keurmerken zijn ook verwarrend. Laat u door een echte specialist informeren.
Contactgeluid
Contactgeluid wordt niet alleen door de horizontale verdiepingsvloer doorgegeven, ook door de verticale muren. Als de harde vloer, anders gezegd, de houten vloer contact maakt met de muren, dan wordt er geluid doorgegeven naar beneden en boven via de muren. Dit moet worden voorkomen. Normaal gesproken zitten er spanveren tussen de houten vloer en de muren. In een appartement moet direct contact voorkomen worden tussen de houten vloer en de muur. Dus een spanveer tussen de houten vloer en de muur is ook een ‘harde’ verbinding. De oplossing is om softstrips te gebruiken ipv ijzeren spanveren of achter de spanveren rubber matjes te plaatsen.
Opmeten
Wat moet er opgemeten worden om de juiste bestelling te kunnen plaatsen.
Nadat u bovenstaande informatie allemaal heeft doorgenomen en verwerkt, en u heeft beoordeeld dat een houten vloer prima gelegd kan worden, dan kunt u beginnen met meten.
Wat moet er gemeten worden
-het netto vloeroppervlakte dat belegd moet worden met vloerhout. (Bruto oppervlakte is netto oppervlakte + zaagverlies. Bij het invullen van het offerteformulier wordt hier verder op ingegaan.). -de netto strekkende meters plint dat benodigd is (Heeft u de netto benodigde strekkende meters opgemeten, dan komt daar het zaagverlies bij op. Dan heeft u de bruto strekkende meters. Bij het invullen van het offerteformulier wordt hier verder op ingegaan. ) -wij leveren profielen, maar meestal is het handiger om profielen te kopen nadat de vloer is gelegd. -Gaat u een mat plaatsen en die komt niet op de vloer, maar wordt verzonken geplaats, dan komt daar géén houten vloer!
Meet trucjes
Het makkelijkst te meten is een vierkant of rechthoek. Maak dus van de ruimtes vierhoekige oppervlaktes en maak daarbij gebruik van natuurlijke mogelijkheden. Dus een aangebouwde serre meet je tot de overgang naar de rest van de woonkamer. Dan pakt u in de woonkamer ook weer zoveel mogelijk vierkante of rechthoekige vlakken etc. etc.. Heeft u een schuinstaande muur, dan kunt u er ook een denkbeeldige vierhoek van maken en delen door 2. De Lengte x de breedte is het oppervlakte. U kunt een rolmaat gebruiken voor het meten.
Als eerste maakt u een schets van de te beleggen ruimte
Als wij zelf een vloer opmeten, dan maken wij een schets van de ruimte op papier.
Vierkante meter vloeroppervlakte (m2)
Wij maken de vierhoeken en elke vierhoek krijgt een nummer. Wij zetten de gemeten afstand van de vierhoeken op de schets. Als wij de lengte en breedte van een vierhoek hebben, berekenen wij het oppervlak en zetten dat op papier. Als alle vierhoeken zijn gemeten, tellen wij alle oppervlaktes bij elkaar op. Dan hebben wij het netto oppervlak. Kijk ook los even van al het meten wat u heeft gedaan of de uitkomst wel klopt. Vaak zie je door al het rekenen een grove fout over het hoofd. Als je even afstand hebt genomen of een ander even vraagt naar een inschatting van het oppervlakte, dan kan vaak een grove fout voorkomen worden.
Netto, bruto vloer oppervlakte
Het werkelijk benodigde aantal vierkante meters inclusief zaagverlies, ook wel bruto oppervlakte genoemd, kan het beste berekend worden met een zo nauwkeurig mogelijk uit gerekend netto oppervlakte. In het offerteformulier wordt bij het inschatten van het zaagverlies uitleg gegeven over hoe het zaagverlies in te schatten.
Strekkende meters vlakplint (m1)
Vervolgens kan het aantal benodigde strekkende meters plint (m1) worden uitgerekend. Dit kan ook weer met behulp van de schets die al gemaakt was. Feitelijk wordt overal langs elke muur waar de vloer komt te liggen een plint geplaatst. Dus u kunt alle muren opmeten en bij elkaar optellen. Bij een deur voorlangs komt soms wel een vlakplint en soms niet. Als de vloer wordt doorgelegd, zonder onderbreking, door de deur een andere ruimte in, dan komt voor de deur langs geen plint. Blijft de drempel liggen, dan komt aan 1 kant een plint en als de vloer ook aan de andere kant van de drempel wordt door gelegd, dan komt daar ook een vlakplint tegen de drempel.
Strekkende meters opstaande plint
Opstaande plinten worden op dezelfde manier opgemeten als de vlakplint. Echter, opstaande plinten kunnen niet voor een drempel langs gelegd worden of kozijn dat tot op de vloer loopt (open slaande tuindeuren) Dus neemt u hoge plinten (opstaande plinten), dan heeft u bijna altijd ook een aantal strekkende meters vlakplint nodig voor langs kozijnen die tot op de vloer lopen en voor langs drempels.
Plinten dekken de zwelruimte af
De vlakke- en/of opstaande plint dekt de zwelruimte af. De zwelruimte is een ruimte die ruimte geeft aan de vloer om te krimpen en uitzetten, zonder dat de vloer vast komt te liggen tegen de muur. Een zwelruimte is vaak 1,5 cm tot 2 cm breed bij een multplank. Let op een opstaande plint is maximaal 1,8 cm dik. Dus als een opstaande plint gemonteerd gaat worden, dan moet u een multiplank hebben vanwege de relatief weinig werking van het vloerhout en de vloer moet gelegd worden op maximaal 1,5 cm van de muur. Een vloer die zwevend gelegd wordt en breder wordt gelegd dan circa 6 meter, kan nog met opstaande plinten worden afgewerkt. Als de vloer breder is bij voorkeur niet meer. De kans dat de vloer bij het uitzetten tegen de muur komt wordt namelijk steeds groter. Nu u de gegevens heeft, kunt u het offerteformulier verder invullen!